Home / Gastronomie / Nová gastronomie Českých drah? Díky ne.

Nová gastronomie Českých drah? Díky ne.

Na tzv. "novou gastronomii" lákají ČD kde může

Na tzv. „novou gastronomii“ lákají ČD kde mohou

Chladné únorové ráno a já nastupuji na palubu Českých drah, konkrétně pak EC Slovan na trase z Prahy do Brna. Cestování vlakem mám rád, ačkoliv k tomu nemám příliš mnoho příležitostí. Každá cesta je tedy vždy malým svátkem. Abych to upřesnil, baví mě především fakt, že sedím, pracuju (čtu noviny), popíjím kávu a užívám si výhled na ubíhající krajinu. Nic více nic méně. Mým čestným místem ve vlaku je tedy výhradně restaurační vůz.

Poslední cestu s EC Českých drah (konkrétně cesty dvě) jsem absolvoval před rokem, tedy v době před příchodem nové konkurence v podobě Regiojetu (k nemuž mám neskrývané velké sypatie). Pří první cestě ze dvou jsem se vezl EC do Pardubic. Průměrná až podprůměrná kvalita jídla i servisu (pan číšník určitě nemusel zdůrazňovat, že ta svíčková byla šokově zmražená), poměr cena/výkon byl velmi špatný. Svíčková s pivem za něco přes 300 Kč. Na zpáteční cestu EC Hungaria bych nejraději navždy zapomněl.

Zpátky do současnosti. EC Slovan nemá restaurační vůz ale něco ve stylu bistra. V praxi to znamená fakt, že má pouze dva podivné stoly přímo u baru a několik barových stoliček. Stoly byly plné (4 místa k sezení) a na barové stoličce snídat nebudu. Domluvil jsem se tedy s číšníkem, že si sednu do sousedící (zcela prázdně) první třídy s vyhovujícími stolečky. Nutno podotknout, že 1. třída je celkem pohodlná. Široké polstrované sedačky, rozkládací stolečky, relativně čisto, přehledný displej s aktuálními informacemi o jízdě a stevard který ochotně nabídne denní tisk, čaj či kávu.

Číšník (rázného vzhledu, který se s ničím nesere) byl překvapivě milý a u průvodčího se za mě přimluvil, když chtěl vidět lístek a divil se že sedím tam, kde nemám. Ten samý mi pak při další pochůzce popřál dobrou chuť a prapodivně na mě mrknul (každopádně z 1. třídy jsem se pak až do konce nehnul).

Krátce po opuštění Prahy spustil palubní rozhlas. V něm Halina Pawlovská lákala na radikální změny v jídelníčku a propagovala tzv. Novou gastronomii (jak ČD s oblibou svou revitalizaci jídelní kultury nazývají). Nic nového nám Halina nesdělila. Dozvěděl jsem se, že dnes podávají úžasnou snídani v podobě delikátní šunky, úžasného sýra a o neméně skvělého másla. To samé pak v dalších dvou jazycích. Trochu jsem se za obsah sdělení styděl, no nic.

Přiložené dochucovadlo dává tušit nevšední chuťové zážitky

Omeleta měla své lepší i horší části

Omeleta měla své lepší i horší části

Káva značky Tchibo, neurazí, nenadchne

Káva značky Tchibo, neurazí, nenadchne

Já si objednal espreso, vodu a omeletu se šunkou a sýrem. Káva Tchibo sice žádný zázrak, ale neurazila (stále lepší než divné Segafredo). Omeleta měla své lepší a horší části. Tam kde byla šunka a povolený sýr měla i  chuť, jinde převažoval pocit konzumace molitanu. Co mě ovšem hodně šokovalo, bylo po pár minutách objevení malého flíčku plísně na jednom z krajíců chleba! Na archivní chléb si nepotrpím, dále jsem tedy dojedl bez pečiva. Následoval džus a ještě jedna káva (na uklidnění). Celková suma 193 Kč byla dle počtu položek až překvapivě nízká.

Tento článek píší ještě v tom samém vlaku a blíží se cílová stanice. Jak bych to tedy uzavřel? Je tu cítit jistý posun od doby před půl rokem. Posun, který však není řízen chutí udělat pro klienty něco úpřímně lepšího. Stále je zde hořká dochuť toho, že je to jen stará oprýskaná fasáda (narychlo) přemalovaná novou barvou se špatným krytím.

PS: vlak dorazil do mé cílové stanice téměř na minutu přesně.

Chladné únorové ráno a já nastupuji na palubu Českých drah, konkrétně pak EC Slovan na trase z Prahy do Brna. Cestování vlakem mám rád, ačkoliv k tomu nemám příliš mnoho příležitostí. Každá cesta je tedy vždy malým svátkem. Abych to upřesnil, baví mě především fakt, že sedím, pracuju (čtu noviny), popíjím kávu a užívám si výhled na ubíhající krajinu. Nic více nic méně. Mým čestným místem ve vlaku je tedy výhradně restaurační vůz. Poslední cestu s EC Českých drah (konkrétně cesty dvě) jsem absolvoval před rokem, tedy v…

Review Overview

Jídlo
Prostředí
Obsluha
Celkový dojem

Summary : "Nová gastronomie" je v tomto případě bohužel jen prázdné gesto.

User Rating: 2.45 ( 1 votes)
19

About Matthew

Považuji se za beznadějného gastrofila, gastrokritika, milovníka dobrého jídla, vína a kvalitní kávy. Jsem háklivý především na neprofesionální obsluhu a špatně fungující servis jako takový. Mám slabost pro italskou, thajskou a francouzskou kuchyni. I když kromě hub na všechny způsoby fandím téměř každému dobrému jídlu.

Zaujal vás tento článek? Máte k němu co říct? Napište...