Home / Gastronomie / Sal De Mar, Olomoucká perla

Sal De Mar, Olomoucká perla

Od té doby, co jsem během své historicky první návštěvy Olomouce objevil Sal De Mar, se již žádná další cesta přes toto krásné moravské město nemůže bez zastávky v tomto svatostánku moderní gastronomie obejít. Restauraci Sal De Mar najdete v nově otevřeném hotelu NH Olomouc. Sal De Mar je atypickou hotelovou restaurací. Nespoléhají na to, že mají hotel plný hostů a vždy tedy bude nějaké to ryto. Naopak se snaží, a to s takovou elegancí a samozřejmostí, že to celé hraje jako dobře sladěný orchestr.

První co mě oslovilo byl interiér. Moderní, čistý a s nápadem. Profesionálně prostřené stoly s luxusním sklem podněcovaly ke gastronomickému zážitku. Na každém stole navíc malá roztomilá květinka lnu. Ano, lnu. Hned z počátku také příjemný šok. Jen co jsem dosedl, zcela automaticky přišel čísník s karafou vody (předpokládám kohoutková) a nalil do připravené sklenice. Icebreaker! Nejenže mně to naladilo na pohodovou vlnu, mohl jsem jsem po (daleké) cestě smočit ústa ale také zde fungovala jistá psychologie. Pochopil jsem to gesto – zde je pro nás spokojenost a dobrá rozpoloženost hosta prioritou číslo jedna. To vše za cenu halířů. Víno či nealko jsem si pak objednal tak jako tak. Tohle musím naučit restauratéry i doma (v Praze).

A začal koncert. Stručné a výstižné menu. Favority jsem našel hned ale neodpustil jsem si obligátní otázku “Co byste mi dnes doporučil?”. Překvapivě jsme se shodli na předkrmu i hlavním jídle. Čísník byl milý, pozorný, komunikativní avšak nevtíravý. Ideální kombinace.

Za pár minut dorazil na stůl couvert. Olivový olej s kapkou balsamika a několika kuličkami červeného pepře, k tomu domácí chléb dvou druhů a černá vulkanická sůl. “Aby toho nebylo málo, mám pro Vás pro začátek…,” komentoval vtipně čísník, když mi po pár minutách nesl na stůl amuse-bouche. Jen co ho položil, představil každou jeho část. Šunková pěna, rybí terina, drůběží roláda, tataráček a něco houbového (to si nepamatuju – nemám rád houby). Do misky s olivovým olejem mi navíc nečekaně vhodil grilovaný artyčok. Kolik chutí, tolik zážitků. Jedeme dál. Lehká hřášková pěna spolu s hutnějším šafránovým risotem mne po prolnutí chutí na jazyku dostala na chvíli duševně mimo. Hlavní chod, v podobě tymiánových noků v krémové salse, byl po množství doposud spořádaných chuťovek už dost těžký úkol. Nedalo se jinak, i přes okázalou souhru chutí jsem musel disciplínů v půlce vzdát.

Jako dezert důrazně doporučuju “hruškovou variaci”. Moc rád bych vám popsal, co vám připluje na stůl a jak budou jednotlivé složky (!) vypadat. Připravil bych vás ale důmyslně sestavené a chutné překvapení.

Netřeba závěrem příliš filozofovat. Při první příležitosti neváhajete s objevením této gastronomické perly. Budete spokojeni.

 

Restaurant Sal de Mar, Legionářská 21, Olomouc, www.saldemar.cz

Od té doby, co jsem během své historicky první návštěvy Olomouce objevil Sal De Mar, se již žádná další cesta přes toto krásné moravské město nemůže bez zastávky v tomto svatostánku moderní gastronomie obejít. Restauraci Sal De Mar najdete v nově otevřeném hotelu NH Olomouc. Sal De Mar je atypickou hotelovou restaurací. Nespoléhají na to, že mají hotel plný hostů a vždy tedy bude nějaké to ryto. Naopak se snaží, a to s takovou elegancí a samozřejmostí, že to celé hraje jako dobře sladěný orchestr. První co mě oslovilo byl interiér. Moderní, čistý a s nápadem. Profesionálně prostřené stoly s…

Review Overview

Jídlo
Prostředí
Obsluha
Celkový dojem

Summary : I když se jedná o hotelovou restauraci, perfektní obsluha, jídlo a celkový dojem dělá ze Sal de Mar sázku na jistotu.

User Rating: Be the first one !
89

About Matthew

Považuji se za beznadějného gastrofila, gastrokritika, milovníka dobrého jídla, vína a kvalitní kávy. Jsem háklivý především na neprofesionální obsluhu a špatně fungující servis jako takový. Mám slabost pro italskou, thajskou a francouzskou kuchyni. I když kromě hub na všechny způsoby fandím téměř každému dobrému jídlu.

Zaujal vás tento článek? Máte k němu co říct? Napište...