Od té doby, co jsem během své historicky první návštěvy Olomouce objevil Sal De Mar, se již žádná další cesta přes toto krásné moravské město nemůže bez zastávky v tomto svatostánku moderní gastronomie obejít. Restauraci Sal De Mar najdete v nově otevřeném hotelu NH Olomouc. Sal De Mar je atypickou hotelovou restaurací. Nespoléhají na to, že mají hotel plný hostů a vždy tedy bude nějaké to ryto. Naopak se snaží, a to s takovou elegancí a samozřejmostí, že to celé hraje jako dobře sladěný orchestr.
První co mě oslovilo byl interiér. Moderní, čistý a s nápadem. Profesionálně prostřené stoly s luxusním sklem podněcovaly ke gastronomickému zážitku. Na každém stole navíc malá roztomilá květinka lnu. Ano, lnu. Hned z počátku také příjemný šok. Jen co jsem dosedl, zcela automaticky přišel čísník s karafou vody (předpokládám kohoutková) a nalil do připravené sklenice. Icebreaker! Nejenže mně to naladilo na pohodovou vlnu, mohl jsem jsem po (daleké) cestě smočit ústa ale také zde fungovala jistá psychologie. Pochopil jsem to gesto – zde je pro nás spokojenost a dobrá rozpoloženost hosta prioritou číslo jedna. To vše za cenu halířů. Víno či nealko jsem si pak objednal tak jako tak. Tohle musím naučit restauratéry i doma (v Praze).
A začal koncert. Stručné a výstižné menu. Favority jsem našel hned ale neodpustil jsem si obligátní otázku “Co byste mi dnes doporučil?”. Překvapivě jsme se shodli na předkrmu i hlavním jídle. Čísník byl milý, pozorný, komunikativní avšak nevtíravý. Ideální kombinace.
Za pár minut dorazil na stůl couvert. Olivový olej s kapkou balsamika a několika kuličkami červeného pepře, k tomu domácí chléb dvou druhů a černá vulkanická sůl. “Aby toho nebylo málo, mám pro Vás pro začátek…,” komentoval vtipně čísník, když mi po pár minutách nesl na stůl amuse-bouche. Jen co ho položil, představil každou jeho část. Šunková pěna, rybí terina, drůběží roláda, tataráček a něco houbového (to si nepamatuju – nemám rád houby). Do misky s olivovým olejem mi navíc nečekaně vhodil grilovaný artyčok. Kolik chutí, tolik zážitků. Jedeme dál. Lehká hřášková pěna spolu s hutnějším šafránovým risotem mne po prolnutí chutí na jazyku dostala na chvíli duševně mimo. Hlavní chod, v podobě tymiánových noků v krémové salse, byl po množství doposud spořádaných chuťovek už dost těžký úkol. Nedalo se jinak, i přes okázalou souhru chutí jsem musel disciplínů v půlce vzdát.
Jako dezert důrazně doporučuju “hruškovou variaci”. Moc rád bych vám popsal, co vám připluje na stůl a jak budou jednotlivé složky (!) vypadat. Připravil bych vás ale důmyslně sestavené a chutné překvapení.
Netřeba závěrem příliš filozofovat. Při první příležitosti neváhajete s objevením této gastronomické perly. Budete spokojeni.
Restaurant Sal de Mar, Legionářská 21, Olomouc, www.saldemar.cz
Review Overview
Jídlo
Prostředí
Obsluha
Celkový dojem
Summary : I když se jedná o hotelovou restauraci, perfektní obsluha, jídlo a celkový dojem dělá ze Sal de Mar sázku na jistotu.