Home / Kuchařem, pekařem a cukrářem na zkoušku / Pečeme domácí chléb – kuchařem, pekařem a cukrářem na zkoušku

Pečeme domácí chléb – kuchařem, pekařem a cukrářem na zkoušku

Abyste si nemysleli, že umíme jen kritizovat, rozhodli jsme se vytvořit pro vás seriál o našich kulinářských pokusech. Ačkoliv jsme kuchaři amatéři, jsme vášniví milovníci dobrého jídla a vynikajících služeb, to už jsme na těchto stránkách zmínili. A protože naše cíle nejsou skromné,  začínáme z gruntu, pečením chleba.

Proč zrovna chleba? První kynutý chléb byl upečen ve starém Egyptě už před více než 6000 lety a od té doby se řadí mezi základní potraviny. Chléb se nám nikdy nepřejí. A jistě znáte ten pocit, když jste dlouho v zahraničí a těšíte se na zakrojení prvního krajíce tradičního českého chleba.

Sleva-slevy-výprodej-akce, to je všeobecně skloňovaná mantra. Bohužel se snižováním cen dochází mnohdy i ke snižování kvality výrobků a služeb. Nevím jak vy, ale já jsem ochotná jet si pro opravdu dobrý chléb i několik kilometrů. Rozumějte, kváskový chléb.

Všichni už jsme tak trochu pozapomněli, jaké to bylo, když naši prapředci neměli na každém rohu supermarket, kde mohli zakoupit co se jim zrovna zamane. Vstávali za ranního kuropění aby během dne stačili obhospodařit své skromné majetky a zajistili si tak živobytí. Už si těžko umíme představit, kolik dřiny a úsilí stálo člověka, než si mohl ze zasetého obilí upéct první pecen.

V „Mudrosloví národu slovanského v příslovích“ F. L. Čelakovského se praví, že pot je první vláhou chlebu.

Tak jdeme na to. Obilí sít, sklízet, čistit a mlít nemusíme. Stačí skočit do sámošky, koupit pšeničnou a žitnou chlebovou mouku, olej, sůl a kmín. A taky musíme mít kvásek. Kvásek se vyrobí z vlahé vody a kvalitní žitné mouky. Není to až taková legrace kvásek nastartovat, daleko jednodušší je již nastartovaný kvásek od někoho získat. Doporučuji dobrodince najít na kváskové mapě: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

Svůj získaný poklad si pak můžete pojmenovat třeba Tamagotchi, protože přesně tak se o něj budete muset starat. Necháte-li ho v pokojové teplotě, musíte ho každý den nakrmit a napojit nebo vám přezraje. Dáte-li ho do lednice, můžete interval krmení prodloužit až na pět dní.

Recept na 1,5 kilový bochník chleba s láskou pečený, mám od kamarádky pekařky, zrovna tak už třetího Tamagotchiho. Recept jsem si upravila dle naší rodinné chuti. Upozorňuji, že na pečení chleba je zapotřebí si rezervovat 5 a půl hodiny času.

  • 170 g žitného kvásku
  • 250 g žitné a 350 g pšeničné chlebové mouky (můžete přidat i otruby)
  • 2 lžíce oleje
  • 8 g soli
  • hrstička kmínu (můžete přidat i semínka a jiné koření)
  • 400 ml vlahé vody

chleba-1

Všechny ingredience dejte do mísy a vařečkou dobře zpracujte. Ideálního stavu, kdy se těsto nelepí na stěny, se mi ještě nepodařilo dosáhnout. Jsem ráda, když mi těsto pustí vařechu.

Již v této fázi zjistíte, co měl F. L. Čelakovský na mysli. Ideálně požádejte o pomoc partnera. To se ví, že je lepší, když těsto na chléb získá mužskou i ženskou energii :).

chleba-2

Když se s těstem dostatečně pomazlíte a ono se vám odmění alespoň takovouto konzistencí, trošku ho zapudrujte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte mu 2 a čtvrt hodiny času, aby se vzpamatovalo (vy pochopitelně taky). Dle rady pekařky by mělo odpočívat při 24 stupních. Já ho ale nerozmazluju a nepřitápím.

chleba-3

I při našem „studeném“ odchovu se po dvou a čtvrt hodině takto naparuje. Přišel čas na závěrečnou muchlovačku. V této fázi by se hodila ošatka, do které by se mělo těsto odložit na závěrečné kynutí. Ošatku nemám, tak jsem mu vymyslela jiné lóže. Pečící papír jsem potřela trochu olejem, vyložila jím skleněnou misku na salát a prohnětený bochánek tam přemístila.

Na závěrečné, 2 a čtvrthodinové, kynutí by se prý měla teplota ještě trochu zvýšit. Doporučení opět ignoruji. Těsto kyne i tak.

chleba-4

Nyní zbývá pečící papír i s bochánkem opatrně přenést na plech, řádně navlhčit ruce a těsto ještě důkladně pohladit.

Do trouby roztopené na 210 st. C vkládám svůj poklad. Po 20 minutách teplotu stahuji na 180 st. C a za pomocí mašlovačky vodou vydatně zvlhčuji již hnědavou kůrku. Po dalších 30 minutách je boží dar upečený.

chleba-5

Je to fešák a pěkně rozpálený. Nechám jej ještě chvilku vydýchat na mřížce.

Láskyplná péče se vyplatila. Chuť fantastická.

About Marion

Jsem velká milovnice jídla a dost neskromně si o sobě myslím, že umím i dobře vařit. Velmi ráda občas zajdu do restaurace a očekávám, že budu hýčkána jejím personálem. Svoji spokojenost dokáži ocenit slušným spropitným a šířením pozitivní recenze. Jsem vděčná za tipy na dobré jídlo a vstřícný personál. Proto ráda přispívám také svými tipy do Gastrokritika. Host má být za své peníze s úctou a péčí "obsloužen". A pokud tomu tak je nebo není, lidé by to měli vědět.

Zaujal vás tento článek? Máte k němu co říct? Napište...