Home / Recenze / La Casa

La Casa

La Casa je malý – skutečně velmi malý – nekuřácký podnik na pražském Žižkově. Říkám malý, protože 6 stolů a jeden bar dohromady pro méně než 20 lidí může na někoho působit až klaustrofobicky. Extrémně čistý a příjemně světlý interiér působí trochu kontrastně s Kostnickým náměstím, které až tak čisté rozhodně není. Po příchodu na vás dýchne atmosféra malých romantických vývařoven, jaké můžete znát ze svých dovolených po Středozemí. Malé stolky s bílým ubrusem, bylinková zahrádka v okně, vína, kterými se La Casa chlubí, vystavena tak, abyste je měli neustále na očích a prostě museli ochutnat.

Obsluha byla promptní a jakmile jsme vstoupili, už nám radila, jaký stolek bude pro naši návštěvu nejvhodnější. Dopředu jsme se rozhodli pro degustační menu ve dvou variantách, ideální pro dva náročnější jedlíky nebo pro romantickou večeři. Číšnice se perfektně vyznala v nabídce vín a proto jsme dali na její doporučení v podobě Pinot Grigio italské provenience. Už první pozitivní dojem dále dopnila profesionální prezentace a servírování vína.

Ani jsme se nestačili zaposlouchat do podkresové hudby a již před námi přistály prosté bíle talíře, které nám dovolily věnovat veškerou pozornost jen výborným předkrmům. Carpaccio z tuňáka na rukole se špětkou pepře dozdobené cherry rajčátky bylo jemné, olivový olej podtrhoval evidentní čerstvost surovin, nic nebylo přebíjeno či maskováno.

Carpaccio z chobotnice by asi pro mnohé bylo nepředstavitelným jídlem jinde než na pustém ostrově, to by ale udělali velkou chybu. Velmi zajímavá, svěží, parmazánem podtržená chuť zajistila, že předkrmy v nás zmizely v cuku letu.

Hlavním chodem byly mořský vlk s grilovanou zeleninou a pražma královská s rozmarýnovými pečenými brambory. Opět velmi prostě a nevyumělkovaně podávané jídlo, které za nesmyslnou oblohou neskrývá nedostatky v kvalitě či přípravě. Rozumná porce delikátního vlka se skvělou grilovanou zeleninou, která díky soli a oleji mohla plně rozvinout svou chuť. Křupavá, teplá a skvěle doplňující rybu. Pražma byla jemná, vláčná, očividně čerstvá, nezanechávala nepříjemnou pachuť rozmražené ryby. Bohužel jí plně přetlačily v našich vzpomínkách rozmarýnové pečené brambory, které byly jednoznačným vítězem večera. Opět prostý způsob přípravy, kvalitní suroviny a ačkoliv na stolech chyběla jakákoliv dochucovadla včetně soli, nemuseli jsme o ně žádat. Kuchař prostě uvařil hostům jídlo tak, že už se nemuseli starat o nic jiného než o úžasnou chuť.

Po hlavním chodu následovalo lemoncillo a opět velmi lákavě podaná nabídka dezertů. Nakonec jsme se rozhodli vyzkoušet domácí tiramisu a brusinkový koláč. Tiramisu bylo skutečně domácí, nicméně na můj vkus až příliš vlhké a při podávání ztratilo tvar. Chuti však nebylo co vytknout. Brusinkový koláč byl jen velmi málo sladký a večeří perfektně završil. Pokud nehledíte na každou korunu (tohle menu má cenu přibližně 1 400 Kč), můžu La Casa i s jejím perfektním jídlem a okouzlující oblsuhou jedině doporučit.

La Casa, lacasalacasa.cz, Kostnické náměstí 3, Praha

About Milan

milan.tadeas@facebook.com'

Zaujal vás tento článek? Máte k němu co říct? Napište...