Home / Zajímavosti / Turistické ceny

Turistické ceny

Je to známý fakt. Rád bych řekl, že se to děje i jinde než u nás v Česku, ale bohužel mé zkušenosti stále tvrdí opak. A setkali jste se s tím určitě i sami. Dvojí ceny pro lokální a cizince. Předražené restaurace a bary na turisticky aktivních místech nebo různé zmatečné nabídky se smyslem „oškubat“ příchozivšího hosta co nejvíce.

Začněme klasickou předraženou nabídkou pro turisty v restauraci na Václaváku. Na účtu máme 2x espresso, 3x coca cola (0,2L) a voda. Také byste čekali cenu okolo 200 Kč? Omyl. Za takovou objednávku zaplatíte v Restaurant Prague Inn nepředstavitelných 605 Kč. Je to skoro o 200 Kč víc, než kolik byste za stejnou objednávku zaplatili třeba v La Degustation. Tam byste alepsoň byli v reprezentativním a luxusním prostředí s profesionální obsluhou. Tady máte stolky a židle na chodníku s davy lidí okolo. Nicméně největším paradoxem zmíněné restaurace je fakt, že 0,3L voda je zde dražší než Red Bull. Více zábavného čtení najdete na nápojovém lístku.

zdroj: http://blisty.cz/art/37536.html

Pokud někdy pojedete na palubě ČD do Německa, dejte si v restauračním voze velký pozor. Na stolku stojí lákavá reklama na teplý jablečný závin se šlehačkou za 45 Kč. Je však velmi důležité si všimnout malé poznámky (ja si nevšiml). Pokud si totiž ten samý štrůdl objednáte na území Německa, zaplatíte za něj rovnou dvakrát tolik.

Závěrem vtipný zážitek. Před několika lety jsem se byl podívat na hrad Karlštejn. U pokladen byly popisky s cenou za vstup a průvodce v různých světových jazycích. Ve všech cizích jazycích byla částka 250 Kč napsaná ciframi. V českém popisku byla částka stopadesát korun napsaná slovy. Zvláštní, že?

About Matthew

Považuji se za beznadějného gastrofila, gastrokritika, milovníka dobrého jídla, vína a kvalitní kávy. Jsem háklivý především na neprofesionální obsluhu a špatně fungující servis jako takový. Mám slabost pro italskou, thajskou a francouzskou kuchyni. I když kromě hub na všechny způsoby fandím téměř každému dobrému jídlu.

Zaujal vás tento článek? Máte k němu co říct? Napište...